4 seizoenen workshop

4 Seizoenen workshop: YOGA en Thee

ZOMER workshop

04 juli 2020

14u-17u

WAAR?


Zaal De Kwakzalver

Pompstraat 2

9170 Sint-Gillis-Waas

Meer info of vragen?info@qiara.be

PRIJS?


40€ per workshop


140€ alle workshops 

INSCHRIJVEN?

“Autumn shows us how beautiful it is to let things go”

 De bladeren aan de bomen zie je nu geleidelijk veranderen van groen naar de mooiste herfstkleuren.

Maar daarna laten de bomen de bladeren los, trekken ze zich terug, worden ze stil om zo nieuwe energie op te doen voor weer een nieuwe cyclus van weer nieuwe bladeren… Zo mooi!

De wisseling van het voorjaar naar het najaar kan een flinke onrust geven. Misschien wil je nog net even putten uit die laatste opgedane energie vanuit de nazomer en wil je alles af hebben.

Door de wind, regen en verandering kun je je ook onrustig voelen. Je kunt zelfs een neiging hebben om vanuit die onrust strenger voor jezelf te worden, je zelf te gaan veroordelen en misschien zelfs gaan vergelijken met anderen.

 

De herfst is een periode waarin we van heel yang (zomer) naar heel yin (winter) gaan. Een periode waarin er (meer) aandacht is voor naar binnen keren, loslaten en verstillen.

De twee meridianen (volgens de Chinese geneeskunde) die in deze periode centraal staan zijn die van Long en Dikke Darm.

Het is bij deze meridianen goed te begrijpen waar het in deze periode om gaat: tot je nemen (inademen/Long) wat goed voor je is, en loslaten (uitscheiden/Dikke Darm) wat je niet meer nodig hebt.

 

‘Inhale the good shit, exhale the bullshit’

“Look deep into nature, and you will understand everything better” – Albert Einstein

 De bomen hebben hun bladeren losgelaten om al hun energie te sparen, het water bevriest, dieren trekken zich terug of houden zelfs een winterslaap.

Je merkt misschien zelf ook dat je meer behoefte hebt aan jezelf terugtrekken, meer slapen en meer rust-momenten. Dit kan en lukt natuurlijk niet altijd, maar je lijkt er in de winter een extra hoge prijs voor te betalen als je die natuurlijke behoefte negeert. Dus doe mee met de natuur.

In de winter voelt YIN yoga het meest natuurlijk aan.

Omdat je langere tijd in een houding blijft, is er alle ruimte om je helemaal over te geven aan de houding, en leer je om je aandacht steeds meer naar binnen te keren.

Loslaten van weerstand en spanning die je zowel fysiek als mentaal kan voelen, staat ook centraal tijdens deze workshop.

Tijdens de yogales wisselen YANG en YIN houdingen elkaar af, waarbij de nadruk op YIN houdingen zal liggen.

Tussen de verschillende oefeningen door wordt aandacht besteed aan enerzijds kruiden en specerijen die de longen ondersteunen en versterken en anderzijds kruiden die de darmwerking ondersteunen en stimuleren met extra aandacht voor Pu Erh thee.

 Het kruid Tulsi , een Indisch basilicum dat gekend staat als adaptogeen kruid helpt je in je eigen kracht te staan, je aan te passen aan veranderlijke situaties en spanning los te laten.

RELeaSeTea & QIARA slaan de handen in elkaar om jullie een boeiende beweeglijke namiddag te bezorgen.

We laten jullie kennismaken met de kwaliteiten en opportuniteiten van elk seizoen.

We geven jullie het type beweging mee die je tijdens het seizoen het best inplant om in harmonie te zijn met de natuur en zo je lichaam in balans te brengen. Verschillende kruiden kunnen hiertoe bijdragen.

 
 
Ja, ik zal aanwezig zijn en ik betaal cash op de dag zelf
Ja, ik zal aanwezig zijn en schrijf het bedrag over
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden
 
 

DATA

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de winter verbonden met de nier- en blaas-energie. De houdingen waarbij deze meridianen worden gestimuleerd zijn nu extra fijn om te doen. 

De meridianen lopen over de gehele achterkant van je lichaam (Blaas) en over de binnenzijde van je benen en over je romp (Nier). Het belangrijkste gebied van je Nier-energie is het gebied waar je nieren zich ook fysiek bevinden: je onderrug. In deze sessie vind je dus houdingen voor de onderrug, de gehele rug/wervelkolom en strekkingen voor de binnenzijde van de benen.

 

Als het wat kouder is, heeft je lichaam behoefte aan dranken en gerechten die je verwarmen.

 

We besteden tijdens de winter-editie extra aandacht aan kruiden die de blaas en nieren ondersteunen.

Een combinatie van verwarmende kruiden zijn ideaal tijdens de winter. Wat deze kruiden inhouden vertelt Els je tijdens de workshop.

Eindelijk is het zover: de lente is in het land! Ideaal moment voor de lenteschoonmaak… ook van jouw lichaam!!

Je voelt vast aan jezelf en alles en iedereen om je heen dat er wat is veranderd. Er hangt een hele andere energie in de lucht, mensen zijn vrolijker, je ziet overal bloemen en nieuwe blaadjes verschijnen en je hebt opeens zin om zaken eens grondig aan te pakken.

In de lente is het fijn om de boel eens lekker op te schudden en nieuwe plannen te verwezenlijken. Tune in op de vitale levenslustige energie van de lente en bloei (weer) helemaal op!

 

Lente is het moment om weer naar buiten te trekken, door korte wandelingen te maken en te genieten van de eerste zon. Of door zelf aan de slag te gaan op het terras of de tuin. In de lente is het ideale moment om ook wat extra Yang energie te brengen in jouw yogaroutine. 

Gedraaide houdingen (twists) zorgen ervoor dat je organen zich ontdoen van afvalstoffen en klaar zijn voor positieve energie.

 

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn Lever– en Galblaas verbonden met de lente.

De meridianen van Lever en Galblaas lopen aan de binnenkant van je benen (Lever), en aan de zijkanten van je lichaam (Galblaas). 

Kruiden die lever en gal stimuleren komen aan bod, maar ook kruiden die ondersteunend en beschermend werken;

Hier is ook de beschermende en herstellende rol van thee op de levercellen van belang.

‘Guldenroede’ : gouden bezem. Helpt je bij het algemeen reinigenen van je lichaam.

 Sommige vormen van thee ondersteunen dit natuurlijke detox proces.

Van alle seizoenen is de zomer het meest yang: de natuur is tot volle bloei gekomen, de dagen zijn lang en het is (meestal) warm.

 De energie van de zomer is heel erg naar buiten gericht. Iedereen is letterlijk veel buiten, en we laten ons veel zien en horen.

De Hart- en Dunne Darm-meridiaan zijn gekoppeld aan het element vuur en aan de zomer.

In deze sessie doen we een serie houdingen waarbij we o.a. het borst- en hartgebied openen, de binnenkant van de armen strekken (Hart) en de buitenkant van de armen en de schouders strekken en ontspannen (Dunne Darm). We plannen ook enkele YIN houdingen in om balans te krijgen met de levensstijl (YANG) die overweegt in de zomer.

 

De Hart-meridiaan begint bij je borstbeen en loopt via je oksel aan de binnenkant van je arm naar je pink. Wanneer de energie van de Hart-meridiaan goed stroomt, geef je ruimte aan compassie en vreugde.

Verschillende kruiden kunnen een versterkende en ondersteunde rol zijn voor het hart.

De Dunne Darm meridiaan loopt vanaf je pink langs de zijkant/buitenkant van je arm richting je schouders, waar hij overheen zigzagt, met een vertakking richting het oor.

De Dunne Darm staat energetisch voor je vermogen om te kunnen scheiden; wat neem je tot je, wat laat je gaan.

Chiara Thys

Master Lichamelijke Opvoeding UGent

Geagregeerde Secundair Onderwijs

Trainer A gymnastiek (VTS)

Trainer B zwemmen (VTS)

Initiator Hedendaagse dans (VTS)

Gebrevetteerde EHBO Rode Kruis

95h TT Kinderyogadocent bij Helen Purperhart (2018)

200h TT Yoga bij Joachim Meire (2019)

100h TT YIN Yoga bij Anat Geiger en Marcel Van de Vis Heil (2019)


Workshops en activiteiten

JUN 21, 2020 

Internationale dag YOGA

Jul 04, 2020 

yoga & theeworkshop ZOMER

Aug 23, 2020

Yogaretreat La Douce France (VOLZET)

Jan 22, 2021

Yogaretreat Zeeland

Contact


Zaal De Kwakzalverr

Pompstraat 2

9170 Sint-Gillis-Waas


Kinepraktijk Van de Voorde

Stationstraat 156B

9170 Sint-Gillis-Waas


Email: info@qiara.be

GSM: 0032 484 32 87 23


Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies. U aanvaardt de privacyverklaring.

Accepteren